DISC-gedragsanalyse en Drijfverenanalyse

Waarom pak jij je werk op deze manier aan?
Hoe ga jij om met problemen?
Hoe communiceer jij en hoe reageren anderen hierop?
Wat kost jou energie en waar laadt jou batterij van op?

De DISC-gedragsanalyse en Drijfverenanalyse zijn wetenschappelijk onderbouwde en professionele middelen die jou snel meer inzicht geven in je gedrag en motieven.

DISC-gedragsanalyse

In de DISC-gedragsanalyse staat centraal hoe jij overkomt op anderen.
Het is een analyse van je gedrag en niet van je persoonlijkheid. Het maakt duidelijk wat je doet en niet wie je bent.

Alles wat iemand doet, valt namelijk onder gedrag. Het gaat hierbij om zowel verbale als non-verbale communicatie, die zichtbaar is voor anderen. De DISC-analyse, ook wel de DISCtest genoemd, brengt je voorkeursgedrag in kaart. Het laat zien welke stijl je inzet om voor elkaar te krijgen wat je van binnenuit wilt. Het vertelt hoe je handelt om je doelen te bereiken.

Het DISC-model onderscheidt deze vier gedragsstijlen

Dominantie (rood)

Invloed (geel)

Stabiliteit (groen)

Conformisme (blauw)

Een DISC-gedragsanalyse kent geen goede of foute uitslag; elke gedragsstijl is ergens voor nodig.
Iedereen heeft elke vier de DISC gedragsstijlen in meerdere of mindere mate in zich.
Door het DISC-model krijg je inzicht in je gedrag, weet je waar je sterk in bent en ontdek je waar je aandachtspunten liggen.
DISC analyse

Drijfverenanalyse

De vraag wáárom je doet wat je doet, wordt beantwoord door de Drijfverenanalyse. Drijfveren worden ook wel verborgen motivatoren genoemd. Ze zijn niet waarneembaar en bevinden zich op een onbewust niveau. Dit maakt het – vergeleken met gedrag – lastiger om het bij mensen te herkennen. Door het inzetten van de Drijfverenanalyse worden innerlijke motivatoren in kaart gebracht. Het geeft inzicht in waarom iemand bepaalde dingen juist wel of niet doet. Drijfveren vertellen je wat jij werkelijk wilt, wat je belangrijk vindt in het leven en waar jij je tijd aan wilt besteden.

Bij drijfveren gaat het er niet om hoe iemand zich gedraagt, maar juist waarom iemand doet wat hij of zij doet.
Er worden zes drijfveren onderscheiden: Esthetisch, Individualistisch, Sociaal, Theoretisch, Traditioneel en Zakelijk.

disctest

(voorbeeld uit Drijfverenanalyse)

Juist de combinatie tussen de DISC-gedragsanalyse en de Drijfverenanalyse geeft een compleet beeld van de interactie tussen jouw gedrag en motivatie. Hiermee kan je krachtige keuzes maken en wordt jouw coachtraject heel effectief. Het geeft je immers een dieper inzicht in jezelf en in jouw relaties met anderen.

Als gecertificeerd netwerkpartner van HRM Profielen ben ik expert in het uitleggen en toepassen van de DISC-gedragsanalyse en Drijfverenanalyse. HRM Profielen is gespecialiseerd in het ontwikkelen van betrouwbare assessments. Inzet van deze wetenschappelijk onderbouwde en professionele middelen geeft snel nóg meer inzicht in je gedrag en motieven.

De uitslagen worden zowel in grafieken alsook in tekst weergegeven. De analyses zijn helder, prettig leesbaar en praktisch toepasbaar door de duidelijke uitleg en sprekende voorbeelden. Van de respondenten geeft 97% aan zich volledig te herkennen in het persoonlijk profiel.

Krijg meer werkplezier en balans in jouw leven door effectieve coaching

Plan binnen 1 minuut een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek!